Verksamhet

Svenska roddförbundet är ansvariga för bland annat Skånes Roddförbund och andra landskaps roddförbund. Därav så är deras verksamhet en stor del av Skånes verksamhet också. Nedan kommer du kunna läsa om deras olika verksamheter när det gäller allt från olika modern rodd till kyrkbåtsrodd och tiohuggarrodd.

Olika typer av grenar

Inom själva sporten rodd finns det nio olika typer av grenar som utövas på olika sätt. I en annan text på vår hemsida där vi snackar om tävlingar inom Skånes Roddförbund tar vi upp dessa nio olika grenarna. Den första vi kommer att ta upp är den moderna rodden, och det är även den som vi flesta tänker på när någon säger ordet ”rodd”. Ursprunget för den moderna rodden är England och kommer från 1829. En bra fråga är kanske då varför den kallas för modern rodd? På den tiden var den modern och kallades så, och med tanke på att grenen är såpass bra så har man fortsatt att använda sig av den och även namnet. Den moderna rodden kom till Sverige i mitten av 1800-talet, vilket gjorde Sverige till ett av dem första länderna som tog in rodd-sporten förutom England då. 1904 bildas det svenska roddförbundet och året efter arrangeras Sveriges första mästerskap, som äger rum i Stockholm. Albin Johansson hette han som blev Sveriges första svenska mästare genom tiderna. Han kom från Vaxholm och åkte i en singel-sculler båt. Sverige är ett bra land för rodd eftersom de ultimata väderförhållandena för rodd är långsmala sjöar där det varken blåser eller har speciellt stora vågor, dock går det inte att utöva sporten på vintern. Därav gick det snabbt för roddarna i Sverige att utvecklas, samt runt om i världen. OS i Los Angelses år 1984 sattes en rekordtid som även idag är riktigt snabb, vilket var 5 minuter och 41 sekunder på 2 000 m. Medelsnittshastigheten på det är 11,4 knop. Båtarna i modern rodd har givetvis blivit bättre med åren och utvecklats, som i alla andra materiella sporter. Fronterna som de har blivit bättre i är att de är tunnare, smalare och lättare. De byggs numera i ett lättare material och har formen som ska bryta igenom vattnet utan att de ska ta så mycket fart och energi av roddaren.

Andra grenar inom rodden är kyrkbåtsrodd samt tiohuggarrodd. Dalarna är det landskap där det främst förekommer kyrkbåtsrodd, vilket går ut på att man sitter flera personer i en stor båt och ror tillsammans, där det finns en ”ledare” som kallas styrman. Den utövas idag runt Siljan och är numera en tävlingsidrott men även en turistattraktion för de som inte har utövat den tidigare men vill testa. Många anser att den är en rolig turistattraktion. Kyrkbåtsrodd har inte bara funnits i Dalarna utan de har även funnits mycket i bland annat Skåne, Blekinge och Halland. Dock har det minskat i sydligare delar av Sverige för att landskapet är bättre för denna typ av rodd i Dalarna.

Tiohuggarrodd förekommer oftast på västkusten. Båtarna är väldigt tunga och byggda i trä, och som man hör på namnet så sitter de tio roddare i båten samt en styrman. Detta är en tävling i Svenska Roddförbundets mästerskap.

Roddtävling på Strandvägen i singlesculler i OS i Stockholm år 1912

Roddtävling på Strandvägen i singlesculler i OS i Stockholm år 1912