Åhus Hamnregatta

En av de största men även populäraste tävlingar i Skåne för roddare är Hamnregatta loppet som håller hus i Åhus. Tävlingen är gemytlig och är för alla mellan åldrarna 10 år till 18 år. Alla från nybörjare till vältränade och erfarna roddare kan delta, givetvis i olika klasser så man får jämlikt motstånd. Denna tävling äger rum någon gång på sensommaren eller i augusti månad. Senaste tävlingen som ägde rum var år 2017 och då var det mellan datumen 5-6 augusti. Under dessa två dagar är det full rulle hela tiden med olika lopp dagarna långa. Vid sidan om är det massor med andra aktiviteter, försäljning av mat och souvenirer. Loppet är 1 000 meter långt, hamninloppet är starten och målgången är vid det inre vändhålet. Banan är gjord för att det ska få plats med 5 startande båtar för varje heat. Precis efter målgången vid det inre vändhålet ligger en båtplats och även en småbåtshamn där det finns massor av små och trevliga restauranger. Dessutom finns det en glassbåt som är välbesökt under Åhus Hamnregattan.

Historien kring Åhus Hamnregatta är att tävlingen har funnits sedan slutet av 1930-talet. Det var Christianstads Roddklubb som började att ha tävlingar i hamnen. Dock hur länge det höll på är oklart då det inte finns så många dokument från den tiden. 1944 hade klubben 10-års jubileum och det var då traditionen av att ha Åhus Hamnregatta började. De klubbar som var med och deltog i tävlingen då var Helsingborgs Roddklubb, Christianstads Roddklubb samt den klubb som hade arrangerat tävlingen såklart. Dock är detta inte den som finns idag, utan år 1978 anordnar Åhus Roddklubb en ny typ av regatta i samma hamn och det är denna tävling som har återkommit varje år sedan dess. Numera är Åhus Hamnregetta bland en av Sveriges största tävlingar inom Rodd och ungdomsregattor.

Andra tävlingar

Regattor är en typ av tävlingar som ofta förekommer inom roddsporten just. På huvudarenan Hjelmsjö så sker det regattor som är nationella varje år, ibland flera stycken. Var fjärde år är det Hjelmsjöns uppdrag att arrangera Svenska Mästerskapen (SM) och Junior Svenska Mästerskapen (JSM). Det arrangeras även andra tävlingar inom Skånes Roddförbund som inte är regattor utan även en tävling i Landskrona som heter Swedish Open Indoor Ergorowing. Helsingborg har även en tävling varje år som kallas Öresund Costal Rowing Regatta som är väldigt populär.

Meriter

Nyligen vann en av Skånes Roddförbunds främsta roddare vid namn Dennis Gustavsson ett guld. Det var under en sprint i SM som ägde rum i Falkenberg. Dennis vann mot sin konkurrent från Mölndal vid namn Karl Ståhlberg.

Roddsporten i Sverige

Det finns 9 olika typer av roddsätt i Sverige. Namnen på de olika är modern rodd och det är den som är vanligast. Det är även den som personer som inte är så insatta i rodd tänker på när de hör ordet rodd. Ytterligare typer av rodd är Masters, kyrkbåtsrodd, Kustrodd, Inomhusrodd som utförts mestadels på vintern, Studentrodd, tiohuggarrodd, långfärdsrodd, motionsrodd samt pararodd som är en rodd när man paddlar två och två i samma båt.