Anläggningar

Skånes Roddförbund har många olika anläggningar de använder sig av för att deras elever ska kunna utvecklas och gå på läger. Nedan kommer du kunna läsa lite kortfattat kring de olika plasterna.

Hjelmsjön

Den huvudarena som Skånes Roddförbund använder sig av här Hjelmsjön. Den kallas även för Hjelmsjö Rodd- och Kanotstation. Sjön används inte bara för tävlingar utan även för läger till både personer som tävlar och tränar i rodd och kanot. Med tanke på att sjön har många hus för boende och är en utmärkt plats för lägerverksamhet så är det även många andra som hyr in sig på anläggningen, exempelvis scouter eller konfirmationsläger. Hjelmsjönäs är det största huset som finns på anläggningen och är även huvuddelen. Ovanvåningen rymmer 20 sovplatser som är fasta, sedan finns det andra utrymmen för extra sovsängar, vilket gör att det finns stor plats för lägerverksamhet. Det finns även TV i det stora allrummet på Hjelmsjönäset samt ett stort kök som många ofta hjälps åt i att laga mat. På övervåningen finns det dessutom ett kontor i ett av de andra rummen, samt två stora toaletter. Omklädningsrummen på anläggningen ligger även i det stora huset Hjelmsjönäset och finns på nedervåningen, tillsammans med duschar och toaletter för killar respektive tjejer. Det finns även en bastu som används gemensamt. Precis bredvid huset som ligger vid vattnet så finns det en båtplats som är 6 000 kvadratmeter stor till ytan. Båtplatsen har fasta båtställningar som står där året runt samt två stycken stora bryggor. Målområdet som har ett måltorn samt en läktare för åskådare ligger 200 meter längre bort. Gästerna till Hjelmsjönäset kommer inte bara från Sverige utan även från Danmark eftersom de är såpass nära.

Lakelands

Området kring Hjelmsjö och hela anläggningen är ett projekt som förväntas utvecklas i framtiden. Som alla andra projekt har även detta ett namn, vilket är Lakelands. Detta är alltså Skånes Roddförbunds egna förstudie kring framtiden om Rodd- och Kanotstadion Hjelmsjö som finns för idrott, turism och konferens. Några tankar om vad som ska finnas på anläggningen när projektet är klart är att det ska vara en året-runt-anläggning som kan ta emot gäster och ha aktiviteter året rum, vilket även ger en högre flexibilitet. Det är även tänkt att de ska få plats mer än 50 personer på anläggningen samt att de ska vara en högklassig anläggning. För dem som kommer dit för rodd och kanot så ska det finnas ett båthus som har utrymmen för den sociala delen av idrotten. Ett gym med ett fyslabb är även tänkt att finnas på anläggningen för att kunna ta emot idrottare med höga ambitioner som kan testa sig. Tanken är att anläggningen ska bli som exempelvis Torsby fast för främst rodd och kanot. Skånes Roddförbund satsar stora pengar på det här projektet för att förhoppningsvis öppna fler dörrar till sporten och att fler vill testa på den. Finns det en fin anläggning där många har chansen att utvecklas är chansen större att fler idrottare blir framgångsrika i rodd och därav en större sport. De ska även finns en konferenssal samt en restaurang.